Hybridi, pistokehybridi, kevythybridi, mitä ne oikeastaan tarkoittavat?


Oletko pohtinut, mitä autoilun eri hybriditermit tarkoittavat tai pohtinut, kannattaisiko sinun harkita ladattavan hybridin hankkimista? Olemme koonneet alle muutamia asiaan liittyviä seikkoja pohdintojesi tueksi.

Mitä eroa on hybridillä ja pistokehybridillä?

Hybridi -sanalla autoilussa tarkoitetaan eri käyttövoimien sekoitusta. Kaikki hybridit ovat sähköavusteisia autoja, joissa on polttomoottori ja sähköinen ajoakku.

Pistokehybridistä käytetään usein termejä plug-in hybrid tai PHEV (Plug-in Hybrid). Pistokehybridiä ladataan ulkoisesta virtalähteestä. Lataushybridejä on tarjolla miltei kaikilla autonvalmistajilla, ja lataushybridit ovat kasvattaneet suosiotaan viime vuosina vahvasti yritysautoilijoiden keskuudessa. Näitä autoja on yhä enenevässä määrin tarjolla myös vaihtoautoina.

Täyshybridi, puhekielessä useimmiten pelkkä hybridi on auto, joka lataa itse itseään ajon aikana polttomoottorin avulla sekä liike-energiaa talteen ottamalla. Täyshybridejä on tarjolla vähemmän, mutta esimerkiksi Toyotalta löytyy kattava täyshybridivalikoima. 


Mitä tarkoittaa kevythybridi?

Kuten edellä mainittiin, kaikki hybridit ovat sähköavusteisia autoja. Kevythybridissäkin on pieni ajoakku sekä polttomoottoria liikkeellelähdössä avustava sähkömoottori, mutta kevythybridi ei käytännössä koskaan kulje pelkän sähkömoottorin voimin. Kevythybridin kirjainyhdistelmä on MHEV (Mild Hybrid Electric Vehicle), mutta tuota harvemmin kuulee puhekielessä, autojen mallimerkinnöissä se on yleinen.

 

Millainen hybridiauto sopisi minulle?

Kun pohdit, sopisiko hybridiauto sinulle tai millaisen hybridiauton valitsisit, on ehkä hyvä hetkeksi pysähtyä pohtimaan, millaista ajoa autolla pääsääntöisesti ajat. Alla muutamia seikkoja pohdintasi avuksi:

  • Paljon kaupunkiajoa
    Ladattava hybridi soveltuu hyvin kaupunkiin hiljaisuutensa ja vähäpäästöisyytensä ansiosta. Ladattavissa hybrideissä on tyypillisesti 10-15 kWh:n akku, jolla voi ajaa jopa 50 kilometriä puhtaasti sähköllä. Sähköä kuluu vähemmän kaupunkiolosuhteissa ajettaessa, joten ladattava hybridi on siinäkin mielessä varteenotettava vaihtoehto, jos kuulut tähän ryhmään.
  • Paljon maantieajoa ja pitkiä matkoja
    Ladattavan hybridin sähkömoottorin kantama on erilaiset olosuhteet huomioiden 35-50 km, ja auto ajaa pelkällä sähköllä alhaisemmilla nopeuksilla. Maantieajossa sähkömoottori ei ole juurikaan hyödyksi, joten jos ajosi ovat pääosin maantieajoa, voi ladattavan hybridin polttoaineen kulutus yllättää. Usein ladattavassa hybridissä on myös pienempi polttoainetankki, jonka vuoksi autoa pitää tankata perinteistä polttomoottoriautoa useammin, jos sähköä ei pääse hyödyntämään. Täys- ja kevythybridi voisi olla paljon maantieajoa ajavalle oiva vaihtoehto.

Hybridiautoa harkitessa voi olla hyvä miettiä myös, onko sinulla mahdollisuus ladata autoa. Pohdi esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Onko sinulla mahdollisuus ladata autoa kotona? Erilaiset latausratkaisut yleistyvät koko ajan, ja joskus kotilatausasema on mahdollista saada osana työnantajan tarjoamaa autoetua kotiin asennettuna. Usein asiaan on otettu kantaa yrityksen autopolitiikassa tai sen voi varmistaa henkilöstöosastolta. Huomioithan, että pitkäaikainen ja/tai toistuva lataaminen normaalilla sähköpistokkeella ei ole suositeltavaa sen aiheuttaman tulipaloriskin vuoksi.
  • Onko työpaikallasi latausmahdollisuutta? 

 

Me Autokeskuksessa autamme sinua mielellämme, kun mietit, mikä käyttövoima sopisi sinulle parhaiten.

 

Tuliko mieleesi kysymyksiä?

Tilaa uutiskirje suoraan sähköpostiisi

Haluatko saada tiedon uusista kirjoituksista suoraan sähköpostiisi? Tilaa nyt Autokeskuksen uutiskirje.

TILAA UUTISKIRJE